Piimäkakku

3 dl piimää

200 g voita sulana

1 tl soodaa

2 dl sokeria

1 dl siirappia

2 tl neilikkaa

2 tl inkivääriä

2 tl kardemummaa

6 dl vehnäjauhoja

(2 dl rusinoita)

Kaikki ainekset sekoitetaan, lisää vain ne vuorotellen piimään. Paistetaan 175 asteessa noin tunti. Itse pidän kakkua aina noin 10 minuuttia yli ja se on juuri sopiva. Sopii erinomaisesti joulupöytään.

Lisätä voi mausteeksi mm. kanelia.

Purjo-perunakeitto

1 iso purjo

1 sipuli

nokare voita

8-10 perunaa

suolaa, lihalientä, yrttimaustetta (herbamare) ja persiljaa

maitoa tai kermaa

Halkaise purjo, pese se ja paloittele kattilaan, jossa on nokare voita. Kuullota paloitellun sipulin kanssa hetkinen kattilassa. Lisää joukkoon kuoritut ja paloitellut perunat. Lisää vettä juuri sen verran että ainekset peittyvät. Keitä niin kauan että perunat ovat pehmenneet, soseuta keitto ja lisää tarvittaessa nestettä (vettä, maitoa tai kermaa).

Hyvää sellaisenaan tai ruisleivän kanssa.

Voit lisätä makusi mukaan esim. paprikaa.

KUUSENKERKKÄSIIRAPPI

Työvälineet: Yksi tai useampi reilunkokoinen paksupohjainen kattila keittämistä varten.
Valmistusaineet: 5-<?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />6 litraa kuusen vuosikasvaimia, vettä, n. 1 kg sokeria

HUOM! Jos haluat osittaa työtä, liota kerkät ja keitä ne liemessään, siivilöi seos ja pakasta liemi. Jatka työtä myöhemmin.

  1. Kerää kerkät, huuhtele ja peitä ne kylmällä vedellä, liota yön yli.
  2. Keitä vuosikasvaimia liotusvedessään n. 2 tuntia.
  3. Siivilöi seos ja poista kerkät. Tässä vaiheessa nestettä tulisi olla 1,5 - 2 litraa. Lisää sokeri, ohjeellinen määrä on n. ½ kg sokeria / liemilitra.
  4. Keitä seosta koko ajan sekoittaen noin 2 tuntia. Mitä pitempään keität, sitä paksumpaa siirappia saat. Mausta valmis siirappi halutessasi sitruunalla tai vanilijalla.
  5. Kaada siirappi kuumana kuumennettuihin pieniin lasipurkkeihin. Sulje kannet.

Juokseva, punaruskea siirappi sisältää paljon C-vitamiinia. Lisäksi se on hyvä karoteenin ja kivennäisaineiden lähde. Siirappia voi käyttää tavallisen siirapin tapaan, jäätelökastikkeeksi, mausteeksi rahka- tai kermajälkiruokiin, leipä- tai sämpylätaikinaan tai pikantiksi lisäksi makeisiin leivonnaisiin.

Ohje kirjasta Luontoäidin lähikauppa

Mantelijuoma
  • liota 10 mantelia vedessä yön yli
  • kuori mantelit aamulla
  • laita mantelit tehosekoittimeen maitokupillisen kera
  • lisää kardemummaa, vastajauhettua mustapippuria sekä teelusikallinen hunajaa
  • sekoita 5 min suurimmalla nopeudella

Juoma lisää energiaa ja ojasia. Ihanan mieto, kaakaon tyylinen juoma. Rauhoittaa vatsaa.

Lassi

  • kuumenna 1 l maitoa kiehumispisteeseen saakka
  • puserra hiljalleen kiehuvan maidon sekaan pienen sitruunan mehu
  • lisää vielä 1 rkl jogurttia
  • peitä astia ja pidä lämpimässä ja pimeässä yön yli
  • aamulla sinulla on tuoretta jogurttia
  • lisää tähän vielä noin litra vettä ja sekoita tehosekoittimessa
  • makeutukseen voit käyttää vaahterasiirappia

Nautiskele vaikka tulisen liharuuan kanssa. Voit lisätä tähän halutessasi esim. tilliä, inkivääriä, minttua tai kardemummaa.

Joogitee (sivuilla 16.3.07)

  • 2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 4 kokonaista kardemumman siementä
  • 8 kokonaista mausteneilikkaa
  • 1 kanelitanko
  • 8 kupillista vettä

Keitetään kunnes puolet vedestä jäljellä. Jäähdytä ja lisää n. 30 g maitoa. Valmista nautittavaksi. Tulee mieleen jouluglögi, mutta kuitenkin vähän eri makuista.

Tomaattimarinoitu tofu (sivuilla 14.3.07)

  • 300 g maustamatonta tofua
  • 1/2 dl tomaattipyreetä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl sitruunan mehua
  • 1 tl hunajaa
  • 1 tl raastettua inkivääriä tai inkivääritahnaa
  • 1 murskattu valkosipulin kynsi

Leikkaa tofu viipaleiksi. Sekoita marinadi ja marinoi ainakin 2 h. Laita tofuviipaleet uunivuokaan marinadeineen. Paista keskitasolla 225 asteessa noin 20 minuuttia.

Dhal eli linssimuhennos (6 annosta)

3,5 dl punaisia linssejä
2 kpl Knorr Kasvisliemikuutiota
1 tl kurkumaa
1 l Vettä
1 kpl sipulia
3 kpl valkosipulinkynttä
2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 rkl oliiviöljyä
1 prk papuja tomaattikastikkeessa
2 tl garam masala -maustetta
2,5 dl kasvirasvasekoitetta

Huuhtele ja valuta linssit hyvin. Keitä niitä kasvisliemivalmisteella ja kurkumalla maustetussa vedessä 10 minuuttia. Valuta linssit vielä siivilässä. Hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet ja raasta inkivääri. Paista sipuleita ja inkivääriä kevyesti öljyssä paistokasarissa. Lisää joukkoon pavut tomaattikastikkeen kera, garam masala ja valutetut linssit. Lisää lopuksi esim. Flora Ruoka ja keitä hiljalleen muutama minuutti. Koristele dhal tuoreella korianterilla.

Hyvää äitienpäivää kaikille äideille!
 
 
Charlotte russe

  • juhlava Charlotte Russe on näyttävä, suussa sulava tarjottava
  • tiesitkö, että tämän kakun alkuperä tulee jo 1700-luvulta Venäjältä, Aleksanteri I:n ranskalaiselta kokilta
  • ensin tehdään kääretorttu
  • jäähtyneillä kääretorttuviipaleilla vuorataan iso vuoka ja persikka-rahkahyytelö laitetaan sisään
  • helpompi idea on tehdä täyte jäätelöpohjalle, johon sekoitetaan persikan palasia, tällöin hyydytys onkin jäädytys eli kakku valmistuu pakastimessa ja myös säilyy siellä hyvin (vinkkinä esim. juhliin. )

 

(n. 3 litran kulhoon tehtynä)

KÄÄRETORTTU

4

munaa

1

dl

sokeria

1 1/2

dl

Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja

1

tl

leivinjauhetta

Vatkaa munat vaahdoksi sokerin kanssa. Lisää hyvään vaahtoon jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Kaada taikina voidellulle leivinpaperille uunipellille ja paista 200 asteisessa uunissa 7-10 min kauniin väriseksi. Kumoa kypsä torttu toiselle leivinpaperille, jolle on ripoteltu hieman sokeria. Anna jäähtyä.

Kääretortun täyte:

2

dl

vadelmahilloa tai persikka/aprikoosisosetta (200 g)

Levitä hillo/sose torttulevylle ohueksi kerrokseksi. Rullaa tiukaksi kääretortuksi jättäen sauma alaspäin.

Charlotte russen persikkarahkatäyte

8

liivatelehteä + kylmää vettä

2

tlk

kuohukermaa (4 dl)

n. 1

dl

sokeria

n. 2

tl

vaniljasokeria

1

tlk

säilykepersikoita (iso tlk 850/40 g) ja/tai aprikooseja

1

dl

persikkatölkin lientä

2

tlk

maitorahkaa (400 g)

Liuota liivatteita kylmässä vedessä kymmenisen minuuttia. Vaahdota sillä aikaa kerma vaahdoksi, ja mausta sopiva maku sokereilla. Kuumenna 1 dl persikkatölkin lientä kiehuvaksi (esim. mikrouunissa lasissa) ja pilko persikat pieniksi.

Puristele liivatteet pois liotusvedestään ja sulata ne kuumentamaasi persikkatölkin liemeen. Yhdistä tämä liivateliemi rahkaan, samaten pilkotut persikat. Lisää seokseen lopuksi kermavaahto varovaisesti yhdistäen.

Ota pyöreä n. 3 litran muovi- tms. kulho ja vuoraa se tiiviisti kääretorttuviipalein. Kaada täyte keskelle ja tasoita pinta kääretorttuviipaleiden tasolle. Hyydytä kokonaisuus kylmässä, mieluiten seuraavaan päivään. Ennen tarjoilua kumoa kakku vuoasta tarjottimelle. Koristele halutessasi pursottaen kermavaahtoa ja persikkaviipalein.

VINKKI: Helpompi vaihtoehto edelliselle:
Käytä kaupasta ostettavaa valmista kääretorttua sekä täytteenä jäätelöä ja säilykepersikoita. Tällöin hyydytys onkin jäädytys eli kakku valmistuu pakastimessa. (Huom. jäätelö tulee hieman pehmentää, jotta saat siihen sekaan persikkapalaset ja täytteen kakun sisään)

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

<?xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" /><?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />Ystävänpäivän suklaakohokas

 

<?xml:namespace prefix = w ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:word" />

2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 1/2 dl maitoa
2 keltuaista
2 rkl sokeria
1 tl maizenaa
50 g tummaa suklaata
3 valkuaista
2 rkl sokeria
1/2 dl vadelmia

vuokaan:
voita
sokeria


Voitele kohokasvuoat voilla ja sokeroi.

Sekoita kattilassa voi, jauhot, maito, keltuaiset, sokeri sekä maizena. Kiehauta aineet koko ajan sekoittaen, kunnes seos on suurustunut.

Sulata suklaa ja lisää joukkoon. Jäähdytä.

Vatkaa valkuaiset ja sokeri vaahdoksi ja yhdistä suklaakastikkeeseen varovasti nostellen. Laita viisi jäistä vadelmaa jokaisen vuoan pohjalle ja täytä kohokasmassalla.

Kypsennä 175 asteessa 13 minuuttia. Ripottele pinnalle tomusokeria ja tarjoa välittömästi.